Welkom op onze kennispagina! Hier delen we graag onze expertise met jou, want kennis is er om te delen.
Of je nu meer wilt weten over mensport, materialen of technieken, je vindt hier waardevolle tips en adviezen.
Heb je vragen of twijfel je ergens over? Neem gerust contact met ons op. We staan altijd voor je klaar om je verder te helpen!
Waar begin je?
Goed, je gaat je mentuig afstellen. De eerste stap? Het juiste tuig en de juiste maat kiezen. De uitleg hieronder gaat over een enkelspan tuig. Heb je het juiste tuig gevonden? Dan is het tijd om alles goed af te stellen. Deze info is handig als je zelf aan de slag wilt, maar ook als je paard van bouw verandert of na een schoonmaakbeurt en je het even niet meer weet. ;-) Let op! Ben je net begonnen? Laat je tuig altijd checken door een deskundige, zoals een tuigenpasser of instructeur.
Het schoftje
Laten we beginnen bij het schoftje. Leg het op de rug van je paard en check of het goed ligt voordat je de singel vastmaakt. Het schoftje hoort ongeveer een handbreedte achter het schouderblad te liggen en een handbreedte achter de elleboog. De singel maak je losjes vast: strak genoeg zodat het niet schuift of draait, maar los genoeg om nog een hand ertussen te kunnen steken. Controleer of er voldoende ruimte is bij de kamer en de kussens van het tuig. Het schoftje of de kussens mogen nooit de wervels raken, ook niet als je paard buigt.
Helaas zien we nog vaak dat een schoftje niet goed past en druk geeft op de wervelkolom of schoft. Voorkom dit door goed te checken voordat je verdergaat.
De rug- en staartriem
Maak de rugriem vast aan het schoftje, maar trek ‘m nog niet strak aan. Bevestig daarna de staartriem: til de staart voorzichtig op bij de staartwortel, leg de staartriem eronder en zorg dat alle haartjes erbovenop liggen. Dit voorkomt knellen en trekken. Trek de rugriem voorzichtig aan totdat er ongeveer een vuist tussen de rug en de riem past, ter hoogte van de lendenen.
Heeft je paard een hoog kruis? Check dan of er geen druk op komt. Heeft je paard een lage staartaanzet? Dan kan een platte staartriem beter passen.
De broek
De broekriem maak je vast met de lenden- en kruisriem (of bij een vorkbroek alleen de lendenriem) aan de rugriem. Leg de broek eerst op de verwachte plek en zorg dat hij mooi tegen de billen aan ligt. Nu weet je waar de lenden- en/of kruisriemen door de rugriem moeten. De hoogte stel je zo af dat de broek ongeveer een handbreedte onder het zitbeen hangt. De ringen aan de broekriem moeten ter hoogte van de knieën van je paard zitten. Zitten ze te ver ervoor? Dan is de broek waarschijnlijk te groot. In dat geval moet je goed checken of de broek nog steeds de wagen kan afremmen.
Hangt de broek te laag en moet je paard de wagen afremmen? Dan komt er te veel druk op de benen en kan je paard zelfs gaan zitten. Niet de bedoeling dus!
Het borsttuig
Houd de halsriem en borstriem vast en breng het rustig over het hoofd van je paard. Doe dit voorzichtig, want paardenhoofden zijn gevoelig. Draai het borsttuig rustig mee met de richting van de manen en schuif het naar achter. Stel het af door te checken of de borstriem niet tegen het schoftje aankomt. Als het schoftje op of over het borsttuig loopt, kan dit druk veroorzaken en problemen geven tijdens het mennen. De hoogte van het borsttuig stel je in met de halsriem. Een vuistregel is: een handbreedte boven het borstbeen. Maar dit verschilt per paard. Kijk waar het schoudergewricht zit en hoe de halsaanzet is. Het borsttuig mag nooit op de schoudergewrichten rusten, dat belemmert het paard en kan schade veroorzaken.
Ligt de halsriem op de schoft? Tegenwoordig zijn er fijne oplossingen, zoals een halsschoft, waarbij de riem op de zijkanten van de hals rust en niet bovenop. De strengen stel je pas af als je het paard gaat inspannen.
Let op! Volg je het menbewijs? Dan plaats je eerst het borsttuig en daarna het schoftje.
----------------------------------------
Het hoofdstel
Het afstellen van een menhoofdstel is precisiewerk en laat je het liefst door een deskundige doen. Maar het is handig om zelf te weten waar je op moet letten.
Het bit: We beginnen met het bit: Dit ligt op de lagen en raakt geen tanden of kiezen. Een paard met twee huidplooien bij het bit heeft meestal de juiste afstelling. Maar let op: sommige paarden wijken af. Het bit mag niet tegen de kaak of kiezen drukken aan de buitenkant van het hoofd.
Het kopstuk: Mag nooit tegen de oren aankomen, dit kan irritatie veroorzaken.
De frontriem: Moet losjes over het voorhoofd liggen en mag het kopstuk niet naar voren trekken.
De gespen van de bakstukken: Mogen niet tegen de kaakgewrichten of oogkassen drukken.
De keelriem: Moet losjes hangen, een vuistje past eronder.
De neusriem: Zit ongeveer twee vingers onder de jukbeenderen en mag nooit te strak zitten.
Gebruik je een sperriem of bitlifter? Stel dit dan samen met een deskundige of instructeur af!
----------------------------------------
Nog een paar aandachtspunten:
✅ Wanneer je je paard vastmaakt aan de wagen, heeft het altijd een hoofdstel en leidsels om!
✅ Controleer regelmatig de kwaliteit van je tuig en houd het goed schoon.
✅ Een slecht afgesteld tuig kan grote problemen veroorzaken. Bij twijfel? Vraag een deskundige of instructeur om hulp!
Zo, nu weet je precies hoe je jouw tuig goed afstelt. Veel plezier en succes met mennen!
Twijfel je nog? Neem gerust contact op met Daniëlle
Hoe meet je een mentuig?
Vul onderstaande formulier in en kom achter de juiste maat van het mentuig.